Stereonäkötesti Lang

Stereonäkötesti Lang

Stereonäkötesti Lang


  • Stereonäkötesti
  • Erilaisia kuvioita
  • Soveltuu lapsipotilaille
  • Erilaisia:
    • Lang I-R, kissa+auto+tähti
    • Lang II, norsu+kuu+tähti+auto
    • Stereopad-magneettitaulu, 6 testikuvaa

Kuviin perustuva stereonäkötesti, joka sopii hyvin myös pienten lasten syvyysnäön tutkimiseen. Lang-stereonäkötestien objektit voidaan erottaa vain, mikäli tutkittavan molemmat silmät ovat normaalisti näkeviä ja mikäli silmien yhteistoiminta ei ole häiriintynyt. Lang-stereotestit sopivat siis erityisesti amblyopian ja karsastuksien seulontaan. Jo hyvin pienet lapset pyrkivät tarttumaan näkemiinsä kuvioihin. Tämän vuoksi Lang-testit sopivat myös lapsille, joiden kanssa ei voi vielä kommunikoida puhumalla.

Lang-stereotesteissä ei tarvita suodinlaseja. Testien kuviot voidaan jakaa karkeisiin (oikean ja vasemman silmän näkemän kuvan kulman ero suurempi kuin 600 kulmasekuntia) tai hienompirakeisiin (ero 400 kulmasekuntia tai alle). Mitä karkeampi kuvio (eli mitä suurempi kulmasekuntiluku) sitä helpompi kuvio on erottaa. 

Lang I-R -testissä on kolme objektia: karkearakeiset kissa (1200 kulmasekuntia) ja tähti (600 kulmasekuntia) sekä hienorakeinen auto (400 kulmasekuntia). 

Lang II -testissä on neljä objektia: karkearakeinen elefantti (600 kulmasekuntia), hienorakeiset auto (400 kulmasekuntia) ja kuu (200 kulmasekuntia) sekä aina näkyvissä oleva tähti (kontrolliobjekti). Tähti on nähtävissä myös tutkittavilla, joilla ei ole stereonäköä. 

Lang stereopad -testissä kuusi erilaista magneettikorttia ja punainen taustapaneeli, johon kortit voi kiinnittää. Korteissa on kaksi karkearakeista objektia: tähti (1000 kulmasekuntia) ja auto (600 kulmasekuntia) sekä neljä hienorakeista objektia: kissa (400 kulmasekuntia), kuu (200 kulmasekuntia), aurinko (100 kulmasekuntia) ja tähti (50 kulmasekuntia). Stereopad-testin etuna perinteisiin Lang-testeihin on, että taustalevyyn voidaan kiinnittää eri vaikeusasteisia magneettikortteja tarpeen mukaan. Kortteja voidaan myös kiinnittää keskenään eri suuntiin, jolloin kaikki objektit eivät ole näkyvissä samanaikaisesti, ja eri objektit tulevat näkyviin taustapaneelia käännettäessä.


Lang stereonäkötesti stereotesti
Lang I ja Lang II


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Stereonäkötesti Kärpänen

Stereonäkötesti Kärpänen

Standarditesti stereonäön tutkimiseen lapsilta ja aikuisilta. Kärpänen sekä kaksi erilaista geometrisiin kuvioihin…

Stereonäkötesti TNO

Stereonäkötesti TNO

Geometrisiin kuvioihin perustuva testi stereonäön tutkimiseen lapsilta ja aikuisilta.  Stereotestissä arvioidaan tutkittavan…